Hvordan laver man en god hækleopskrift?
Vil du gerne lave din førstehækleopskrift? Eller har du allerede lavet mange hækleopskrifter, og vil du gerne gøre dem endnu bedre? Så får du her nogle tips til hvad en godhækleopskrift indeholder, og hvordan du bedst kan sælge den.
Det kan være meget forskelligt, hvad man synes der gør, at en hækleopskrift er god og nem at følge. Her har vi hos Garnlig alligevel forsøgt at samle nogle tips til, hvordan du kan lave en endnu bedre hækleopskrift. Grundlæggende handler det om at lave en hækleopskrift der er så nem som muligt at forstå, for så mange mennesker som muligt. Dette kan man gøre ved at inkludere forskellige elementer i sin hækleopskrift, og dem kan du læse om her, i Garnligs 6 tips til en god hækleopskrift.
1. Forsidebillede
Dette tip har ikke så meget med indholdet af opskriften at gøre, men nærmere præsentationen af opskriften, som også er super vigtig. Når du skal lave en hækleopskrift så sørg for at have et godt billede, som du kan bruge på eksempelvis forsiden og som varebillede, når du sætter den til salg. Hvis du har et godt billede af det færdige produkt, så er der flere der vil købe opskriften, fordi det virker mere gennemarbejdet og professionelt. Du behøver ikke at tage billedet med et dyrt kamera, du kan sagtens bruge dintelefon, da de fleste nyere mobiltelefoner har et godt kamera. Det er også en god ide at tage flere billeder af det færdige produkt, så man som køber af opskriften, kan se produktet fra forskellige vinkler. Men hvad er et godt billede egentlig? Det er der flere ting der påvirker, så her får du nogle tipstil et godt billede. Sørg for at billedet er roligt, hvilket vil sige at der ikke skal være en masse unødvendige ting i baggrunden. Sørg for at have en rolig baggrund, her kan du eksempelvis stille det færdige produkt op ad en hvidvæg, lægge den på et ensfarvet tæppe, et stykke karton el.lign. Du kan sagtens tilføje andre ting på billedet som eksempelvis tørrede blomster, planter, perler osv., for at skabe lidt stemning i billedet, men sørg for at det ikke kommer til at se rodet ud. Desuden skal du sørge for at billedet er skarpt, så man nemt kan se hvad der er på billedet. Det er også en god ide at sørge for at billedet er lyst, det er også med til at skabe ro i billedet, og samtidig bliver det nemmere at se hvad der er på billedet. En god ide kan være at finde nogle billeder du godt kan lide, og så prøve at gøre nogle af de samme ting, som du godt kan lide ved de billeder.
2. Præsentation af opskriften
Når du skal sælge dine hækleopskrifter, så sørg for at præsentere dem godt. Her anbefaler Garnlig at du i beskrivelsen af hækleopskriften fortæller hvilket garn der skal anvendes, og gerne hvor meget der skal anvendes og hvilke farver. Det er også en god ide at opgive hæklenålens størrelse og hæklefasthed på forhånd, så kan man som køber vurdere, om man har den hæklenål der skal anvendes, og man kan tilpasse hæklefastheden på forhånd. Vi anbefaler også at du gør opmærksom på hvilke masker man skal bruge for at lave produktet, så kan man som køber vurdere på forhånd om man kender de masker der skal anvendes, så man ikke kommer til at købe en hækleopskrift der indeholder masker man ikke har lært at lave. Derudover er det altid en god ide at fortælle om størrelsen på produktet, så man har en idé om hvor stort det endelige produkt bliver. Det er også en god ide at beskrive hvad opskriften indeholder i forhold til om den eksempelvis indeholder en udførlig vejledning, billeder, videoer, diagrammer osv. Alle disse ting gør at det er meget nemmere for køberen at forholde sig til om hækleopskriften er noget for dem.
3. Liste over masker og forkortelser
Det er altid en god ide at lave en liste eller oversigt over hvilke masker og teknikker der anvendes i opskriften, hvor man også kan se hvad forkortelserne er, for de forskellige masker og teknikker. Forkortelserne kan nemlig variere end smule blandt designere, og hvis du inkluderer denne listeover masker og deres forkortelser i din opskrift, så kan man altid bruge listen som en slags opslagsværk, hvis man skulle støde på en forkortelse, som man ikkelige kan huske eller ikke kender. Det er derfor bedst hvis du kun brugerforkortelser, som også er forklaret på din liste eller oversigt. På den måde bliver det nemmere at følge opskriften, fordi man kan se forkortelsernes betydning i selve opskriften.
4. Billeder
I nogle tilfælde kan det være en god ide at bruge billeder, til at hjælpe med at beskrive, hvad det er man skal. Hvis man eksempelvis skal sy nogle dele sammen på en bestemt måde, kan det være en god ide at tage eteller flere billeder som viser, hvordan nålen skal føres igennem det hæklede arbejde. Det er også en god ide at tilføje billeder af alle de hæklede delehver for sig, inden delene monteres, så man hele tiden kan følge med i om det man har lavet, ser rigtigt ud. Som nybegynder kan man nemlig godt være i tvivl om, hvorvidt man har forstået fremgangsmåden rigtigt, og her kan det være en stor hjælp at se billeder af alle delene, så man ved at man er på rette vej. Sørg altid for at der ikke er unødvendig støj i baggrunden af dine billeder, og sørg for at billederne er lyse og skarpe nok, til at man tydeligt kan se, hvad billedet viser.
5. Videoer
Nogle ting i en hækleopskrift kan være svære at forklare medtekst og billeder, eller måske fylder det rigtig meget hvis man skal forklare det ordentligt. Her kan du supplere med en video, som du kan optage på dinmobil. Det kan eksempelvis være en video hvor du viser og forklarer, hvordan man monterer eller samler dele af arbejdet. Du kan optage videoen med en mobiltelefon, du kan eksempelvis bruge en trefod til mobilen, få en anden til at filme det eller lave en kreativ opsætning der kan holde telefonen mens du filmer. Videoen kan du gratis lægge på YouTube, og hvis du vælger at videoen skal være ’skjult’, så betyder det, at det kun er de personer der har et link til videoen der kan se videoen. Så kan du blot lægge linket ind i opskriften, og så er det kun dem der har købt opskriften, der kan se videoen, og ingen andre.
6. Forklar så meget som muligt
For nogle mennesker er nogle ting selvsagt, og for andre er de svære at forstå. Derfor er det vigtigt, at du forklarer så meget som muligt i opskriften, for at alle kan være med. Det betyder naturligvis ikke at alt skal beskrives ned i mindste detalje, men man skal passe på med at antage at folk ved lige så meget om hækling, som en selv. Når man sidder som designer og skriver en hækleopskrift, så kender man højst sandsynligt til mange teknikker og metoder, men det er ikke sikkert, at man som nybegynder forstår de samme ting. Man skal derfor forsøge at skrive så en nybegynder også kan forstå det. Så kan en øvet eventuelt bare springe over, hvis de godt kan regne ud hvad man skal. Som udgangspunkt er det kun ting, der særligt gælder lige præcis den specifikke opskrift, som skal forklares, det kunne være hvis delene eksempelvis skal syes sammen på en bestemt måde. Hvis der anvendes en meget udbredt metode, så behøver du som udgangspunkt ikke at forklare det i dybden, men blot mere overordnet. Som en god tommelfingerregel, så skal man prøve at forklare det godt nok til at en nybegynder kan følge med.
Det var altså Garnligs seks tips til den gode hækleopskrift, vi håber at det har hjulpet dig på vej, eller givet inspiration til at lave endnu bedre hækleopskrifter i fremtiden!